Blauburger
Blauburger

A szőlősgazdák a nemesítésekkel elérik, hogy az újonnan létrehozott fajta minél jobb tulajdonságokat hordozzon magában. Ez jellemzi Blauburger bort is. A gyönyörű vörös színe miatt, a termelők gyakran használják a bor festésére, hiszen az ital élvezetének egyik mércéje a színe. Nemcsak élvezeti értéket ad a szín, de ízében a Blauburger inkább a Kékoportóra (Portugieser) emlékeztet. Ugyanis a Blauburger szőlőfajta osztrák nemesítői, a Kékoportó és a Kékfrankos keresztezéséből hozták létre ezt az új fajtát.

A szőlő gyors érésű levet ad, ezért kiváló bor készülhet belőle. De aki egy kicsit járatos a borok világában, az tudja, hogy a pincemestertől milyen nagymértékben függ, hogy milyen lesz az elkészült bor. Minden év termését lehet javítani és el is lehet rontani, ha nincs meg a kellő szakértelem. Mivel a Blauburger Ausztriából származik, elsősorban Nyugat-Magyarország éghajlata és talaja felel meg a termesztésére, tehát ezért termelik itt a leginkább. A házasított borok mellett, ezt a szőlőt használják önállóan is borkészítésre.